Dwie pieczenie na jednym ogniu

Indyk

Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina.

Składniki:

  • jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety)
  • sól morska
  • 4 jajka na ugotowane na twardo
  • łyżeczka słodkiej papryki

Pieczeń pierwsza

  • 150g szpinaku
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Pieczeń druga

Filet rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy lekko solą i pieprzem. Szpinak smażymy krótko z czosnkiem i gałką, solimy. Na jedną część fileta nakładamy szpinak a na środek 2 jajka. Na drugą część nakładamy osączone z oliwy pomidory suszone, smarujemy najpierw koncentratem, a następnie tapenadą i układamy jajka. Obydwie pieczenie zawijamy zdecydowanym ruchem i spinamy za pomocą wykałaczek lub patyczków do szaszłyków. Zawinięte układamy na blasze lub keksówce i oprószamy papryką. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni. Pod koniec pieczenia możemy polać sosem z pieczenia i przyrumienić pieczeni za pomocą grilla w piekarniku, o ile nasze urządzenie takowy posiada.
Możemy podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Reklamy

Poprosimy o Twoją opinię:

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: